Składniki:
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml śmietanki kremówki ( 30% lub 36% )
  • 3 łyżeczki żelatyny ( lub 2 łyżeczki agar agar )
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g czerwonych porzeczek
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia ok 5 min.
Mleko wraz ze śmietanką, cukrem i ekstraktem podgrzać do rozpuszczenia cukru. Nie gotować! 
Dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. 
Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce.
Porzeczki przetrzeć przez sito. Odparować w rondelku do powstania gęstego sosu owocowego.
Przed podaniem panna cotte polej ciepłym sosem owocowym

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments