Pankejki

Amerykańskie naleśniki ( pancakes ) – puszyste i lekkie.
Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad.

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 jajka

 

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić (  na 15 min – a nawet całą noc ;))
Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując kształt okrągłego placuszka ( 1 duża łyżka – 1 placuszek ). Przewracać, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć na złoto.
Podawać z miodem, syropem klonowym , sosem malinowym lub owocami.
Inspiracja: klik


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments