Ogórki z musztardą

Ogórki z musztardą

Inspiracja: klik

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy

Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części.

Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.

Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami „na stojąco” i uzupełniamy zalewą.

Zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ewa

moja mama kiedyś robiła podobne,,aż mi zapachniało.. :))

Konstancja

Ja podpatrzyłam u teściowej :)) Pozdrawiam!