Składniki: ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ):

  • 5 plastrów świeżej obranej marchewki
  • 2 łodygi kopru wraz z baldachami 
  • ząbek czosnku, pokrojony w plastry
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
  • 1 liść laurowy
  • 0,5-1 łyżeczka gorczycy
  • ogórki
Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 czubata łyżki soli kamiennej
  • 1 litr wody
Ogórki dokładnie umyć i odsączyć.

Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli i cukru.

Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą.

Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami  i uzupełniamy zalewą.

Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i uzupełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Gotować parę minut !, tylko do momentu zmiany koloru ogórków na jasnozielony. Po tym czasie wyciągnąć, ustawić dnem do góry, przykryć i zostawić do wystudzenia.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments