Nalewka z malin – malinówka

Właściwości:

  • jako środek przeciwgorączkowy – środek napotny przy przeziębieniach, grypie; ( 2 łyżeczki nalewki wlać do gorącej herbaty i wypić przed snem )
  • łagodzeniu bólu miesiączkowego
  • działanie uspokajające
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wzmocnić serce
  • właściwości przeciwnowotworowe
Składniki:
  • 1 l świeżo wyciśniętego soku z malin
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru
Dojrzałe i świeże malin delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie.
Czysty sok dodajemy do wódki i cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek.
Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

strasznie amatorski przepis. tak to można każdą nalewkę zrobić. sok z owoców dodaj do wódki…

Konstancja

Czasem najprostsze rzeczy bywają najlepsze 🙂 Pozdrawiam