Nalewka dyniowa

  • dynia
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 0,5 l wódki
  • goździki

Dynię przekroić, usunąć pestki. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać goździki. Wlać wódkę tak aby dynia była przykryta. Dobrze zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę/gazę.
Przygotować syrop z cukru i wody, wystudzić i dodać do nalewki.
Przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy. 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
misiask

Jak fan wszelakich nalewek na pewno bym spróbowała 🙂 Zwłaszcza, że to połączenie wydaje się ciekawe w smaku

Konstancja

W kwietniu minie pół roku…już nie mogę się doczekać 🙂

Panna Malwinna

Pierwszy raz słyszę o takiej nalewce. Ciekawa jestem , jak smakuje:)

Konstancja

Pierwszy raz robię nalewkę dyniową, jak na razie pachnie zachęcająco, więcej opowiem po pierwszej degustacji 🙂

Anonimowy

No i jak wyszła? Warto? Mam właśnie kilka dyń, będzie z nich zupa i słoiki, ale i z nalewką trzeba spróbować. No chyba, że nie warto…

Konstancja

Moim zdaniem warto 🙂 Wyszła aromatyczna, delikatna w smaku, słodka … polecam!