Nalewka dyniowa
- dynia
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 0,5 l wódki
- goździki
Dynię przekroić, usunąć pestki. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać goździki. Wlać wódkę tak aby dynia była przykryta. Dobrze zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę/gazę.
Przygotować syrop z cukru i wody, wystudzić i dodać do nalewki.
Przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę/gazę.
Przygotować syrop z cukru i wody, wystudzić i dodać do nalewki.
Przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy.
Jak fan wszelakich nalewek na pewno bym spróbowała 🙂 Zwłaszcza, że to połączenie wydaje się ciekawe w smaku
W kwietniu minie pół roku…już nie mogę się doczekać 🙂
Pierwszy raz słyszę o takiej nalewce. Ciekawa jestem , jak smakuje:)
Pierwszy raz robię nalewkę dyniową, jak na razie pachnie zachęcająco, więcej opowiem po pierwszej degustacji 🙂
No i jak wyszła? Warto? Mam właśnie kilka dyń, będzie z nich zupa i słoiki, ale i z nalewką trzeba spróbować. No chyba, że nie warto…
Moim zdaniem warto 🙂 Wyszła aromatyczna, delikatna w smaku, słodka … polecam!