Inspiracja : Artkulinarnia
Ciasto:
150 g  mąki pszennej lub krupczatki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
100 ml maślanki
1 jajko
60 ml oleju
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka cynamonu
250 g śliwek z kompotu  wg przepisu

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
60 g masła
Piekarnik nagrzać do 180°C. 
Śliwki z kompotu odsączyć na sitku i pokroić w kostkę.
Przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem, dodać miękkie masło i połączyć składniki. Schłodzić w lodówce.
Składniki suche połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do suchych, dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do papilotek i obficie posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok 25 min (do suchego patyczka).

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Pierwsze widzę muffiny z kruszonką! Super pomysł, śliwki i kruszonka mmmmmmm muszę spróbować 🙂

Konstancja

Taaak 🙂

Kinga

Smacznie 🙂