Mrożenie liści selera i pora – gotowe zestawy rosołowe

zielenina do rosołu

Czas przygotować zapasy zieleniny na okres zimowy. Wykorzystajmy nadmiarowe ilości liści selera i pora i przygotujmy z nich zestawy, które idealnie przydadzą sie do zimowych zup.

Pamietajmy, że warzywa kupowane zimą nie nadadzą wywarowi tak wspaniałego aromatu i smaku !

Dodatkowo jeżeli nie lubicie pływającej zieleniny w zupie taki zestaw sprawdzi sie idealnie!


SKŁADNIKI: 

  • zielone liście selera
  • zielona część pora


WYKONANIE:

 
1. Liście pora i selera dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
2. Liście selera owijamy ściśle zielonymi częściami pora ( ilość wg własnych potrzeb )
3. Ewentualnie każdy zestaw wiążemy dodatkowo nitką.
4. Zestawy wstępnie mrozimy na płasko przez 12h. Ważne, aby zestawy sie nie dotykały się podczas mrożenia – w ten sposób porcje będą łatwe do wyjęcia i użycia!
5. Zamrożone w ten sposób liście układamy we wspólnym woreczku.
6. Przechowujemy z zamrażalce do 6 miesięcy.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments