Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

Składniki:

  • orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej )
  • 1 l wody
Wykonanie:
 
1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest „czynne” ) i przelać wodę do osobnego naczynia.
2. Za pomocą ostrego noża przepołowić orzech na pół.
3. Oddzielić miąższ ( białą, twardą warstwę ) od skorupy i zmiksować na wiórki.
4. Wiórki przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
5. Sitko wyłożyć gazą i przelać wodę z wiórkami, bardzo dokładnie wycisnąć wiórki.
6. Mleko przechowywać w lodówce, ulega naturalnemu rozwarstwieniu. Przed użyciem wystarczy dokładnie wymieszać.

 

Mleczko kokosoweMleczko kokosowe


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments