Mintaj w sosie śliwkowym

 

  •  0,5 kg filetów z mintaja ( mrożonych lub świeżych )
  • 0,5 kg śliwek ( mrożonych lub świeżych, bez pestek )
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu majowego ( lub miodu pszczelego dla niealergika )
  • sól i pieprz
  • cytryna
  • olej rzepakowy

Filety rozmrażamy i osuszamy. Mintaja nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, goździki, cynamon i miód. Gotujemy 5 min. Filety smażymy na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 min.
Dodatek: brązowy ryż



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments