Najlepszy mazurek!
Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej 😉

Inspiracja : Kwestia Smaku

Składniki:
spód: 

  • 170 g maki pszennej tortowej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem )
  • 3,5 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • jajko

masa:

  • 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • dodatkowo 3 łyżki zrumienionych i posiekanych orzechów laskowych do dekoracji

Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy 20 x 30 cm. Przełożyć na blaszkę i zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 160 °C, ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić.
W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments