Inspiracja: White Plate
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia
masa:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- płatki migdałowe do posypania
Piekarnik nagrzać do 180 °C, ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników.
Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ), posypać płatkami migdałów i wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.
Smaczny ale nie mój smak 😉 Ja przepadłam na czekoladowo -orzechowym 😀 Pozdrawiam!
Pyszny! Ja też robiłam w tym roku cytrynowy, choć w innej wersji 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl