Słodki mazurek z lekko ciągnącą cytrynową masą.

Inspiracja: White Plate

Składniki:

spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia

masa:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • płatki migdałowe do posypania

Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 °C, ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników.
Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ),  posypać płatkami migdałów i wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Ostudzić.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Smaczny ale nie mój smak 😉 Ja przepadłam na czekoladowo -orzechowym 😀 Pozdrawiam!

Nashelly

Pyszny! Ja też robiłam w tym roku cytrynowy, choć w innej wersji 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl