Makaron ze szpinakiem
Sposób na podanie dziecku szpinaku, u nas sprawdza się rewelacyjnie!
- opakowanie szpinaku mrożonego ( brykiety )
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- makaron bezjajeczny literki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki śmietany ( dla alergików bez)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Dodać szpinak ( bez rozmrażania ) i troszkę wody, dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodajemy śmietanę i odparowujemy aby powstał gęsty sos. Makaron gotujemy, odsączamy ( nie przelewamy wodą ) i mieszamy z sosem.
Polecam dodac starty twardy ser żółty a czosnek smażyc wraz ze szpinakiem na masełku, doskonale też sprawdza się jogurt naturalny bądź mleko (zamiast śmietany) smak fantastyczny nadal a mniej kalorii;)
Ser i masło są u nas niestety wykluczone ze wzglęgu na alergię dziecka… ale następnym razem podsypię dla siebię troszkę serkiem dla smaczku :)Pozdrawiam!
Świetny przepis, mój syn pierwszy raz zjadł szpinak bez marudzenia i bardzo mu smakował. Dzięki 🙂
Super! Takie komentarze lubię najbardziej 😀 Najtrudniej zadowolić małe brzuchy 😉 Pozdrawiam