Makaron z kurkami w lazurowym sosie
- 250 g kurek
- 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 150 ml śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- łyżka masła 82%
- sól i biały pieprz
- makaron tagliatelle
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
Kurki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek.
Dodac kurki i dusić do odparowania wody z grzybów.
Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować!
Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą.
Ciepły makaron wymieszać z sosem. Podawać z białym, wytrawnym winem 😉
Wygląda pysznie! Uwielbiam makaron z kurkami 🙂
http://www.pestkizarbuza.blogspot.com
… gdyby tylko kalorii miał mniej 😉 Pozdrawiam!