Makaron z kurkami w lazurowym sosie

  • 250 g kurek
  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżka masła 82%
  • sól i biały pieprz
  • makaron tagliatelle

 

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą!
Kurki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek.
Dodac kurki i dusić do odparowania wody z grzybów.

 

Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować!
Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą.
Ciepły makaron wymieszać z sosem.  Podawać z białym, wytrawnym winem 😉


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Wygląda pysznie! Uwielbiam makaron z kurkami 🙂
http://www.pestkizarbuza.blogspot.com

Konstancja

… gdyby tylko kalorii miał mniej 😉 Pozdrawiam!