• 200 g makaronu bezjajecznego trzy kolorowego fusilli (spiralki )
  • pół brokuła
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 łyżek zmielonych migdałów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Ewent. jeżeli mamy całe migdały zmielić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na suchej patelni, na małym ogniu zrumienić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili dodać oliwki i zmielone migdały. Chwile podsmażyć, dodając wodę ( 1-2 łyżki ).
Makaron odcedzić, dodać brokuł, bułkę tartą, oliwki z migdałami. Polać oliwa z oliwek. Doprawić sola i pieprzem do smaku.

Inspiracja: Kwestia Smaku

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Polecam! Bułka dodaje chrupkości a migdałki dodają fajny smaczek 🙂

Kasia Sarna

Dawno nie jadłam makaronów, chętnie bym się na takie danie skusiła 🙂