Makaron ryżowy z mięsem mielonym i brokułami

makaron bezglutenowy

 

Składniki: (2 porcje)            1 porcja = ok 362 kcal

 

  • 100 g makaronu ryżowego ( produkt suchy )
  • 120 g mięsa mielonego drobiowego
  • 70 g brokuła
  • średnia marchew
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 30 g cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • pieprz
  • sok z 1/4 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • płatki chili
 
Wykonanie:
1. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w plasterki. Warzywa zblanszować we wrzątku przez 2-3 min. Odsączyć na sicie.
3. Na rozgrzanym maśle podsmarzyć posiekaną cebulę ( nie rumienić ). Dodać pokrojony w słupki imbir i pokrojony w plasterki czosnek. Chwile podsmażyć.
4. Dodać mięso mielone, podsmażyć.
5. Następnie dodać marchew z brokułami. Doprawić pieprzem i sokiem z limonki.
6. Połączyć z ugotowanym makaronem, dokładnie wymieszać.
7. Posypać płatkami chili.
Film – krok po kroku:

 

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Makaron ryżowy (nieugotowany) 350 100 13 1.5 72.1
Mięso mielone drobiowe (kurczak, indyk) 172 120 22.8 9 0
Brokuły 24 70 1.97 0.26 2.83
Marchew (surowa) 18 45 0.42 0.11 4.31
Masło klarowane 132 15 0 15 0
Cebula (świeża) 12 30 0.33 0.03 2.29
Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65
Sos sojowy 9 17 1.36 0.1 0.83
Podsumowanie: 724 402 g 40.2 g 26.02 g 84.02 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments