Składniki : ( ok 5 słoików o pojemności 600 ml )

  • 2 średnie kabaczki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
  • 4 duże cebule, posiekane w piórka
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowo-paprykowego
  • 5 ząbków czosnku, posiekane w cienkie plasterki
  • 8 papryk, oczyszczonych i pokrojonych w dużą kostkę
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżka ostrej czerwonej papryki
  • łyżeczka chili
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy.
Dodajemy paprykę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukinię.
Gotujemy ok 20 min, do miękkości kabaczka i zredukowania płynu.
Dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i czosnek.

Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami.
Leczo przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15min.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Ewent. podajemy z podsmażoną w plastrach kiełbasą.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments