• makaron łazanki bezjajeczny
  • główka młodej kapusty
  • pętko kiełbasy ( śląska, podwawelska )
  • 2 średnie cebule
  • olej rzepakowy
  • woda
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i podlewamy szklanką wody. Dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia. Przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy ugotowany makaron. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy trochę płynu z kapusty, podsypujemy mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewent. solimy.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Dokładnie!… i to tych ulubionych smaków!:)

Gosia

Danie z cyklu wspomnień z dzieciństwa 🙂