Łatwe ciasto czekoladowe z owocami

SKŁADNIKI: ( 10 porcji  )                       1 porcja = 422 kcal

  • 310 g maki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 200 g cukru pudru
  • 3,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
  • 140 ml oleju rzepakowego
  • 350 ml mleka 1,5%
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 50 g płatków migdałów

WYKONANIE:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół.
2. Blaszkę 20×30 cm natłuścić olejem i obsypać mąką.
3. W dużej misce za pomocą trzepaczki wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao i sól.
4. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: olej rzepakowy, mleko, ekstrakt migdałowy i ocet jabłkowy.
5. Połączyć mokre i suche składniki do momentu aż w cieście znikną suche grudki. Uwaga. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto będzie twarde!
6. Wlać ciasto do przygotowanej formy, posypać wiśniami i płatkami migdałów.
Uwaga. Wiśnie można zamienić na inne ulubione owoce – truskawki, jeżyny, porzeczki itp.
7. Piec przez ok 50 minut do zrumienienia lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
8. Pozostaw w formie do ostygnięcia.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Mąka pszenna typ 500 1128 310 32.02 3.04 236.56
Mąka migdałowa 364 100 33 20 13
Cukier puder 778 200 0 0 199.54
Proszek do pieczenia 15 30 0.42 0.06 3.3
Kakao (proszek) 230 50 9.1 10.85 25.3
Olej rzepakowy – rafinowany 1138 140 0 128.8 0
Mleko 1,5% tłuszczu 158 350 10.5 5.25 16.8
Ocet jabłkowy 1 6 0 0 0.06
Wiśnie 100 200 2 0.6 24.36
Migdały płatki 308 50 12.05 27.05 5
Podsumowanie: 4220 1436 g 99.09 g 195.65 g 523.92 g

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments