Kwaśnica

Kwaśnica

Składniki:

  • 300 g wędzonych żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • ewent. marchew
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz

 Wykonanie:

1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości.
2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości.
3. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości.
5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków.
6. Doprawiamy sola i pieprzem.

Kwaśnica



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments