Kurczak na soli

Jeden z ulubionych przepisów. Zawsze się udaje, przepysznie smakuje i robi się praktycznie samo 🙂

  • cały kurczak
  • pieprz
  • ulubione przyprawy np. czerwona papryka, rozmaryn
  • czosnek
  • 1 kg soli, najlepiej kamiennej

Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy czosnkiem i przyprawami. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na brytfankę wysypujemy sól i kładziemy kurczaka piersiami do dołu. Nie przesuwamy aby nie oblepił się solą. Pieczemy wg zasady np. 1,2 kg kurczaka – 1 godzina  i 20 min.

Kurczak będzie bardzo soczysty i kruchy, tłuszczyk wytopi się do soli a skórka pięknie zarumieni.

Smacznego 🙂



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agabi

zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

Konstancja

Dzięki za zaproszenie! Niestety mam płytę indukcyjną więc… czekam na następny konkursik:)
Pozdrawiam