Krokiety ziemniaczane – danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia 😉
Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem, kabanosem lub żółtym serem.
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 dymki ze szczypiorkiem 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • sezam
  • sól i pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy ogień i chwilę osuszamy. Uważamy, aby ziemniaki się nie przypaliły! Ciepłe ziemniaki dokładnie rozgniatamy tłuczkiem i zostawiamy do ostygniecia. Dymkę drobno kroimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem i maką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk – ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej strony, osuszamy na papierze kuchennym.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments