Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole.
Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz.

Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej – chrupiąca skórka i smakowity farsz!

  • 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone )
  • 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej 
  • 0,3 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • bułka tarta 
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól i pieprz

Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze ciepłe, z samego dołu stosu 🙂 ) i formujemy krokiety – dwa równoległe boki zakładamy tak aby się nie nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ).
Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia.

Podajemy z czerwonym barszczem.

Krokiety możemy przechowywać:
– w lodówce 2 dni ( bez panierki )
– zamrozić z panierką ( po odmrożeniu smażyć na oleju )
– zamrozić usmażone z panierką ( po odmrożeniu podpiec 20 min w naczyniu żaroodpornym )



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ladylaura.

Takie krokiety mogłabym jeść codziennie,pycha.Pozdrawiam.

Konstancja

U mnie jak już są krokiety to jem cały dzień -śniadanie, obiad, kolacja 😀 Pozdrawiam!

marrrgott

Fajna sprawa te krokiety, muszę kiedyś zrobić:-)

Konstancja

Koniecznie z barszczykiem! 🙂

Kolizje Smakow

Fantastyczne krokiety 🙂 u nas też są częstym gościem na obiadowym stole.

Konstancja

U nas właśnie rzadko … praktycznie tylko świątecznie 🙁 Ale za to jak wtedy smakują! 😉

Patrycja

Krokiety to mój numer jeden na świątecznym stole. Uwielbiam! I czekam na nie cały rok 😀

Konstancja

Mam tak samo 😀

Marta

Wyglądają cudnie!

Konstancja

A smakują jeszcze lepiej! Nie będę ukrywać, że dzieleniem się nimi miałam duży problem ;D