Kremowa zupa z dyni

 

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • bulion warzywny
  • gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka
  • sól i pieprz
  • pestki dyni, prażone na suchej patelni

Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
Zupę podajemy posypaną pestkami dyni.

 



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

Pycha!

Konstancja

Zawsze miło słyszeć! Pozdrawiam 🙂