• ok 350 g filetów z łososia
  • ok 500 g (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę – mogą być z poprzedniego dnia)
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 cytryny
  • oliwa
  • sól i biały pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić.
Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze ( lub w durszlaku, przykryte folią aluminiową, nad gotującymi się ziemniakami ). Zdejmij skórę z ryby, rozdrobnij i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj jajko, posiekana natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z jednej cytryny a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Masę podziel na 8 części. Delikatnie uformuj każdą w krążek o grubości ok 2 cm, oprószając mąką. Talerz oprósz mąką, ułóż kotleciki i odstaw na godzinę do lodówki.

Smaż na średnim ogniu do zrumieniania z obu stron. Podawaj z cząstkami cytryny.

Kotleciki można mrozić. Przed smażeniem połóż na talerz, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Przed smażeniem dokładnie odmrozić!

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Dzieki, pozdrawiam 🙂

Kinga

Wygląda świetnie i smacznie! 🙂