Jeden z pomysłów na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z kurczaka. 
Bardzo delikatne kotleciki.

  • ugotowane kawałki kurczaka ( np. udka )
  • 2 średnie marchewki ( ugotowane )
  • namoczona w wodzie czerstwa bułka
  • żółtko jajka
  • ok 2 łyżki bułki tartej
  • mąka
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Ugotowanego kurczaka obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko i odciśniętą bułkę. Jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Doprawić do smaku. Uformować małe, płaskie kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju rzepakowym. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu).

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tosia

Takie mój maluch uwielbia

Konstancja

Dzięki 🙂

Mariola Łyczak

Pyszne kotleciki 🙂

Konstancja

Nie wiedziałam, na szczęście wszystko smażę na rzepakowym, z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (> 65g) Pozdrawiam:)

coolia

Zjadłabym 😉 A co do odsączania, to ponoć nie każdy olej się daje równie dobrze odsączyć z takiego kotlecika, akurat olej rzepakowy jest tu dobrym wyborem 🙂

Konstancja

Wersja jest dla dzieci…ale dla rodziców można poszaleć:) Można też panierować w bułce tartej,będą bardziej zwarte i chrupiące. Pozdrawiam

Kasia

Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa. Osobiscie pokusiłabym się o doprawienie ich tak, żeby były pikantniejsze. 🙂