SKŁADNIKI: ( 4 porcje )     1 porcja = 160 kcal

  • ok 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę – mogą być z poprzedniego dnia)
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej ( tyle by powstało kleiste ciasto ) + do podsypania
  • sól

WYKONANIE:

1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. 
2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto.
Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste.
3. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 3 części. 
4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. 
5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. 
6. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. 
7. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. 

INSTRUKCJA – krok po kroku:


Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Ziemniaki gotowane 430 500 8.55 0.5 100.05
Jajko 87 60 8.4 6 0
Mąka pszenna 120 36 3.96 0.83 22.68
Podsumowanie: 637 596 g 20.91 g 7.33 g 122.73 g

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments