Prosty recykling zalegających produktów – wczorajsze ziemniaki z obiadu i nadmiar bazylii – i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację.
Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni !

  • 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę – mogą być z poprzedniego dnia)
  • żółtko ( lub całe jajko dla niealergików)
  • mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki pestek dyni, zrumienionych na suchej patelni 
  • pół “doniczki” świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • sól i pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Dwie łyżki pestek dyni drobno zmiksować. Dodać do ziemniaków wraz z bazylią, żółtkiem i mąką i wyrobić ciasto. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. 
Podajemy z startym ostrym serem i prażonymi pestkami dyni.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Nieźle … u mnie to mało realne, zdecydowanie mają to po tacie 😀

Ana.Anything

Muszę spróbować….tylko u mnie nie ma mowy o recyklingu ziemniaków, bo od jakiegoś czasu ich nie jemy 😛