Konfitura z płatków dzikiej róży

  • płatki dzikiej róży
  • cukier
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 l wody

Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc.

Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić całe płatki lub zmiksować blenderem ) i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Konfitura jest gotowa gdy pojawi się słodka piana na wierzchu. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Idealny dodatek zimą do herbaty 🙂

Inspiracja :   Ziołowy Zakątek



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sabcia

Uwielbiam! Skad masz platki dziekiej rozy?
Zapraszam do mnie:
http://trzyswinki.blogspot.co.uk/

Konstancja

Zebrane w czasie wypadu nad morze – taki bonus mi się trafił 🙂

Aguś kulinarnie

Haha,przypomniałas mi jak w dziecinstwie zabieralismy platki wlasnie nad morzem,na konfiturke-w sam raz do paczkow w karnawale:)))

Konstancja

To już wiem co będę robić w karnawale 🙂