Kompot z karmelizowanym rabarbarem

Kompot z rabarbaru… prosta sprawa – wystarczy zagotować owoce z wodą i gotowe!
Mój powstał jako „odpad” przy pieczeniu ciasta z rabarbarem 😉

 

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1,5 l wody
  • 4 łyżki cukru

Rabarbar umyć i pokroić w 0,5 cm kawałki. Do rondla wsypać cukier i pogrzewać na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać rabarbar i wymieszać. Smażyć 2-3 min. Dodać wodę i zagotować. Gotować kilka minut aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z ognia, ewent. dosłodzić do smaku i odstawić do ostygnięcia.
Przecedzić przez gęste sito i przelać do dzbanka.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

świetny przepis an ciepłe dni:)

Konstancja

Dzięki :*