Kluski leniwe

SKŁADNIKI: ( 2 porcje )     1 porcja = 329 kcal

 

  • 500 g białego półtłustego sera
  • białko jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
  • sól

 

 


WYKONANIE:

1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w malakserze.
2. Białko ubić na sztywna pianę.
3. Do twarogu dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto.
Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk ale im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste.
4. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 2 części. 
4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. 
5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. 
6. Gotujemy ok 3 min TYLKO do wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. 
7. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. 
8. Podawać z cukrem i zrumienioną na maśle bułka tartą.

INSTRUKCJA – krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Twaróg 2% 520 500 78.5 20 7
Jajo kurze (białko) 17 33 3.6 0.06 0.24
Mąka pszenna 120 36 3.96 0.83 22.68
Podsumowanie: 657 569 g 86.06 g 20.88 g 29.92 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cukry Proste

Uwielbiam leniwe! jadłam wczoraj;)

Konstancja

Moje dzieciaki tylko w takiej formie pożerają twaróg ? Pozdrawiam!

Lena

moje ukochane:)

Konstancja

Takie smaki dzieciństwa ? Pozdrawiam!