• 250 g ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę – mogą być z poprzedniego dnia)
  • 250 g półtłustego białego sera
  • jajko
  • mąka
  • sól
W misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. 
Podajemy z bułką tartą zrumieniona na maśle lub cynamonem i brązowym cukrem.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments