Klasyczny śledź w oleju z cebulą

Tydzień ( a nawet dwa ) przed Wigilią warto zrobić śledzie w oleju. Śledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze 🙂


Składniki:

  • 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. )
  • 3 duże cebule
  • ziarenka kolorowego pieprzu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany )
  • ocet ( ewent. cytryna )
  • mleko ( ewent. zimna woda )

Wykonanie:

Śledzie moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku – nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność ) i odsączamy na sicie. Kroimy na 3-4 cm kawałki.

Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy do lnianej szmatki i odciskamy nadmiar soli. Płuczemy w zimnej wodzie ( lub przelewamy wrzątkiem – jest wtedy bardziej lekkostrawna ). Skrapiamy delikatnie octem lub cytryną.

Na spód szklanego słoja kładziemy warstwę cebulki i następnie przyprawy: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziarenek pieprzu. Układamy kolejne warstwy śledzia i cebuli z przyprawami. Na wierzchu kończymy warstwą cebuli. Całość zalewamy olejem i lekko dociskamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy do lodówki.
Najsmaczniejszy jest po 3 – 7 dniach.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments