Kapuśniak z młodej kapusty

 Lekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem.
Składmiki:

 

  • pół główki młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 4 młode ziemniaczki
  • 10 dag wędzonej szynki
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • koperek
  • 2 ziela angielskie
  • listek laurowy

1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę.
2. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę.
3. Szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
4. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynkę i cebulę.
5. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając.
6. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
7. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

najlepsza zupa na świecie !! :))

Konstancja

Zgadzam się ! Korzystajmy z wiosny! 😀

Unknown

pycha:)

Konstancja

Pozdrawiam 🙂