Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

 

 

  • cała kaczka
  • duże jabłko ze skórką
  • 2 łyżki żurawiny
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Kaczkę umyć, osuszyć. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać z oliwa z oliwek. Dodać majeranek, sól i pieprz. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Jabłko pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nałożyć do kaczki. Zszyć bawełniana nicią lub ewent. spiąć wykałaczkami. Kaczkę można od razu piec, lub odstawić na 12h do lodówki.

Kaczkę wstawić do nagrzanego na 190-200 °C piekarnika na ok 90-120 min. W trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem. Podawać od razu.

  

* Uwaga:

Tłuszcz z kaczki można wykorzystać do wykonania rillettes de canard czyli smarowidła z kaczki.

Natomiast z pieczonych kości kaczki przygotujemy prostą, aromatyczną zupę 
Przepis: ZUPA Z PIECZONEJ KACZKI

Smacznego!



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinarny Zenit

Mmmmm pyszna kaczka! Uwielbiam ten owocowy posmaczek 🙂

Konstancja

Dokładnie! 🙂

Maggie

Uwielbiam kaczke, zdecydowanie za rzadko pojawia sie na moim stole.

Konstancja

W takim razie koniecznie spróbuj zupy z pieczonej kaczki, pyyycha 🙂

Unknown

wygląda bajecznie ;D

Konstancja

..i tak smakuje:D

Mariola Łyczak

Wygląda wspaniale ta kaczka,kupiłam już ją w Lidlu i biorę się za faszerowanie :)fajny przepis .

Konstancja

Kaczka poleca się na obiad 🙂 Powodzenia!

Anita

Ja to nie lubię łączyć kaczki wykałaczkami, zazwyczaj staram się zaszyć, wygląda estetyczniej według mnie przynajmniej. Ale przepis świetny. Sama spróbuję jakoś w zimie.