Jak zrobić kruche ciasto?


SKŁADNIKI:                     1190 kcal

  • 200 g maki pszennej
  • jajko
  • łyżka cukru
  • 120 g zimnego masła 82%
  • łyżka zimnej wody

WYKONANIE:

1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier.
2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody.
3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę.
4. Ciasto owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 30 min.
5. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół.
6. Formę wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:

 

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
 
KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Mąka pszenna 199 60 6.6 1.38 37.8
Jajko 145 100 14 10 0
Masło (pozostałe) 815 120 0.6 90 0.72
Cukier 31 8 0 0 8
Podsumowanie: 1190 288 g 21.2 g 101.38 g 46.52 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments