Jak zrobić kruche ciasto?
- 200 g maki pszennej
- jajko
- łyżka cukru
- 120 g zimnego masła 82%
- łyżka zimnej wody
WYKONANIE:
1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier.
2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody.
3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę.
4. Ciasto owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 30 min.
5. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół.
6. Formę wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:
KalkulatorKalorii.net
|
Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Mąka pszenna | 199 | 60 | 6.6 | 1.38 | 37.8 | |
Jajko | 145 | 100 | 14 | 10 | 0 | |
Masło (pozostałe) | 815 | 120 | 0.6 | 90 | 0.72 | |
Cukier | 31 | 8 | 0 | 0 | 8 | |
Podsumowanie: | 1190 | 288 g | 21.2 g | 101.38 g | 46.52 g |
Subscribe
Login
0 komentarzy