Jak ugotować kukurydzę?
SKŁADNIKI:
- 2 kolby kukurydzy
- łyżka cukru
- woda
- sól i maslo do podania
WYKONANIE:
2. Do wody dodać cukier i zagotować, włożyć kolby kukurydzy.
3. Gotować 15 min, do miękkości.
4. Podawać oprószone solą i wiórkami masła.
E-book "Jedzenie w podróży" już dostępny!! Kup teraz!
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
kromka pieczywa pełnoziarnistego 30 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g truskawek 2 łyżeczki płatków migdałowych ewent. łyżeczka miodu Twaróg łączymy z jogurtem i ewent. z miodem.Dwie truskawki odkładamy, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do twarogu.Pieczywo smarujemy twarożkiem, udekoruj plasterkami truskawek i posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
SKŁADNIKI: ( 10 porcji ) 1 porcja = 170 kcal opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g ) 100 g szynki parmeńskiej 80 g tartego żółtego sera 20 szt. zielonych szparagów żółtko łyżka mleka WYKONANIE:1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów.2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół…
wędzone szprotki pomidor makaron ( spaghetti, świderki, kokardki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku mała cebula Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i drobno kroimy. Dodajemy razem z rozdrobnionymi szprotkami do cebuli. Chwilę podsmażamy. Wrzucamy ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy.
Ryż na słodko. Smak z dzieciństwa. Zapamiętany … bo nie lubiany 😉 Ciepły ryż wygrzany w maminej kołdrze, jabłka, cynamon, śmietanka. Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało wyrazisty. Dziś moja wersja, wzbogacona jagodami goji i słodką, chrupiącą kruszonką. Smacznego! 100 g ugotowanego ryżu 2-3 średnie jabłka ( najlepiej papierówki ) łyżka jagód goji Kruszonka: 50…
SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) 1 porcja = ok 385 kcal 2 szt. papryki czerwonej łyżka klarowanego masła 200 g mięsa mielonego drobiowego 60 g kaszy gryczanej białej łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 1/4 czerwonej cebuli 2 łyżki koperku sól i pieprz ewent….
SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 283 kcal 200 g kurek 150 g ryżu pół cebuli 600 ml bulionu 75 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz WYKONANIE: 1. Kurki dokładnie opłukać i osuszyć ( nawet w…
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Kiedyś gotowałam 30 min 🙃😜 pozdrawiam 😁
10-15 min i jest optymalna 🙂 takie proste a takie pyszne… 🙂
Próbowałam, dla mnie to za krótko, czasami 10 min jest ok 🙂 Pozdrawiam!
Kukurydzę gotuje się tylko 5 min. Proszę spróbować jest dużo lepsza.