Jak ugotować brukselkę aby nie była gorzka


SKŁADNIKI:

  • 500 g brukselki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli


WYKONANIE:

1. Brukselkę obrać z zewnętrznych uszkodzonych, pożółkłych liści.
2. Odciąć zewnętrzną część głąba a następnie naciąć na krzyż, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy.
3. Do wody dodać cukier i sól, zagotować, włożyć brukselkę.
4. Gotować 5 min (czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody )
5. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowane brukselki na minutę do lodowatej wody. Odcedzić na durszlaku.
6. Podawać np ze zrumieniona bułka tartą.

ZAPRASZAM NA FILM – jak ugotować kukurydzę?

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ewa

uwielbiam zupę z brukselki ! 🙂

Atlas Smaków

Teraz mnie zaciekawiłaś 🙂 Jak długo ja smażysz?

Zuza

a ja lubię świeżą z patelni 🙂