Jagodzianki z czekoladą

Inspiracja: Moje Wypieki

  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do  podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować nadzienie – wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220 ºC przez około 15 minut. 
Wystudzić na kratce. Polukrować.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
gin

Mmm, musiały smakować wyśmienicie 🙂

Konstancja

Nie wytrzymały do rana 😉 Pozdrawiam!