Jagody na zimę – zasypane cukrem

  • jagody leśne
  • cukier
  • małe słoiczki

Jagody bardzo porządnie wypłukać i zostawić w durszlaku by obciekły. Owoce delikatnie wsypujemy do połowy wyparzonych słoiczków ( nie wciskamy! ). Zasypujemy 2 łyżeczkami cukru, następnie znów jagódki i 2 łyżeczki cukru, na wierzch parę jagód. Garnek wypełniamy wodą i wstawiamy słoiczki, powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Gotujemy 20 min od chwili zagotowania.  Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia. Po pasteryzacji pojemność słoiczka zmniejszy sie o połowę.

Przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od światła.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.