Hummus

Składniki:

  • 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu )
  • 5 łyżek pasty tahini *
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek, do skropienia
  • pietruszka, do posypania

* aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty

Wykonanie:

1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać.
2. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w międzyczasie ok 2 łyżki zimnej wody.
3. Gotowy hummus przełożyć do miseczki. Skropić oliwą z oliwek. Podawać na świeżym pieczywie posypany posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Hummus


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments