• 4 pętki kiełbasy kurpiowskiej, pokrojonej w plasterki
  • 1 cukinia, pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki
  • 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę
  • 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka suszonego oregano
  • liść laurowy
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku
  • ser feta do posypania

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i podsmażamy do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy i paprykę. Krotko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta.

Inspiracja: greckie Spetsofai wg Filozofii Smaku

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

kiełbasa miała trafić na ognisko, i tak smakowałaby niebo lepiej!, ale w gulaszu też nieźle sobie poradziła 🙂 pozdrawiam 🙂

Unknown

ciekawy pomysł:)