Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina

  • ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni )
  • 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego )
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku 
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • łyżka śmietany 12 %
  • 5 namoczonych w mleku biszkoptów
  • sól i pieprz

Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie.
Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, śmietanę i odciśnięte biszkopty. Wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładamy na liście botwiny i ścisle zwijamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ciasno gołąbki. Do naczynia dolać ok szklanki wody.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 25-30 minut.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

dzięki 🙂

Gosia