Frytki z batatów

Bataty, znane również jako słodkie ziemniaki czy pataty to według rankingów jedne z najzdrowszych warzyw.
Bulwy batatów maja pomarańczowy miąższ i słodkawy smak.

Stanowią cenne źródło składników odżywczych ( zdecydowanie więcej niż białe ziemniaki ) i witamin: szczególnie A, C czy witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Bataty to również dobre źródło błonnika, miedzi, magnezu, potasu czy żelaza. Bataty bogate są w węglowodany złożone dzięki czemu nasycą nas na długi czas oraz są doskonałym źródłem beta-karotenu.

Posiadają niski indeks glikemiczny ( gotowane na poziomie 46, pieczone 94 ), dlatego ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność.
Wykazuja właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, obniżają ryzyko chorób serca i korzystnie wpływaja na nasz wzrok.

Obecnie słodkie ziemniaki znajdziemy w każdym dyskoncie czy supermarkecie, na dziale z warzywami obok tradycyjnych ziemniaków. Cena: ok 8 zł/kg

Należy wybierać bataty twarde, pozbawione uszkodzeń; przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.


SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )                      1 porcja = ok 238 kcal

  • 2 bataty
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • wędzona papryka

WYKONANIE:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół.
2. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na frytki.
3. Frytki ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wędzona papryką.
4. Piec do miękkości – ok 20 min.

INSTRUKCJA – KROK PO KROKU:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Bataty (słodkie ziemniaki) 387 450 7.07 0.23 90.54
Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0
Podsumowanie: 475 460 g 7.07 g 10.23 g 90.54 g


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
I LOVE LIFE

Pyszności !:)

Konstancja

🙂 Pozdrawiam!