SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )                      1 porcja = ok 385 kcal

  • 2 szt. papryki czerwonej
  • łyżka klarowanego masła
  • 200 g mięsa mielonego drobiowego
  • 60 g kaszy gryczanej białej
  • łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki koperku
  • sól i pieprz
  • ewent. płatki chili

WYKONANIE:

1. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC z termoobiegiem.
3. Papryki myjemy, odcinamy górą część i usuwamy środek wraz z nasionami. 

4. Siekamy drobno cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy.
5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min.
6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku.
7. Farsz umieścić w paprykach i umieścic w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
8. Piec do miękkości ok 35-45 min. Ok 10 min przed końcem pieczenia ściągnąć daszki papryk.

INSTRUKCJA WYKONANIA – KROK PO KROKU:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Mięso mielone drobiowe (kurczak, indyk) 286 200 38 15 0
Cebula (czerwona) 8 25 0.3 0.1 1.53
Kasza gryczana biała 206 60 7.8 1.86 37.8
Masło klarowane 132 15 0 15 0
Koperek 2 5 0.17 0.06 0.35
Seler naciowy 6 45 0.45 0.09 1.62
Papryka czerwona 129 460 5.98 2.3 30.36
Podsumowanie: 769 810 g 52.7 g 34.41 g 71.66 g

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments