INSPIRACJA: mirabelkowy.pl

Składniki: ( na 9 szt. o średnicy 7 cm )

  • 270 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g zimnego masła
  • 150 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • mleko do posmarowania bułeczek

Dynię upiec w piekarniku do miękkości, zmiksować na puree.

Piekarnik rozgrzać do 220°C.

W misce wymieszać sypkie składniki – mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników.

Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem.

Piec ok 15 min.
Podawać ciepłe z konfiturą np. jeżynowa.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Urzekły mnie kolorem, idealne na jesienna chandrę 😉 Pozdrawiam!

Kasia Sarna

piękny kolor, wyglądają bardzo apetycznie 🙂