Dynia marynowana słodko-kwaśna

Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka.
Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie!

SKŁADNIKI:

  • 2 kg dyni melonowej żółtej
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki )


WYKONANIE:

1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. 
2. Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. 
3. Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki. 
4. Następnego dnia dynię odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na małym ogniu ok 40 min. 
5. Kuleczki przełożyć do wyparzonych słoików i zagotować resztę dyni. Następnie zalać wrzącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min. Odstawić dnem do góry do wystygnięcia.

Ubiegłoroczne przetwory robiłam z dyni hokkaido. W tym roku doczytałam się, że do marynowania najlepiej nadaje się odmiana żółta -melonowa o zwartym i soczystym miąższu.

marynowana dynia hokkaido



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

czy gotowanie dyni przez 40 minut nie powoduje zupy kremowej?

Konstancja

Nie jezeli gotujemy na bardzo malym ogniu. Dynia zrobi sie szklista. Pozdrawiam 🙂

Anonimowy

,, Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni … '' Bardzo chcę zrobić dynię marynowaną i nie wiem co mam zrobić z drugą połową ….. Pozdrawiam 🙂