Domowy kisiel jest bardzo łatwy do zrobienia i zdecydowanie zdrowszy od kupnego – dużo mniej cukru, bez dodatkowych barwinków i aromatów.
Wystarczą owoce i mąka ziemniaczana.

Dziś kisiel jagodowy ale można go zrobić z innych ulubionych owoców – świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów.

Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie “zalegających” owoców 😉

Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki!

  • mały słoik jagód pasteryzowanych 
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ewent. 2-3 łyżeczki cukru 
  • łyżeczka soku z cytryny

Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle mieszając. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do salaterek i ostudzić.

Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka dodajemy kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody i zagotowujemy.

Jeżeli używamy soku owocowego dodajemy mniej wody, jeżeli używamy samych owoców dodajemy więcej wody oraz dodatkową mąkę ziemniaczaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Rozumiem, że bez problemu można użyć też innych owoców? 🙂