Ehh…w końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy … ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje 🙂
Szybki krem czekoladowo – orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta …

krem czekoladowo - orzechowy z daktyli
  • 100 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć )
  • 2 kostki czekolady 85%
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka 3,2% / mleka roślinnego

Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli, zostawiamy na noc. Następnie wszystkie produkty miksujemy w wysokim naczyniu na gładką, gęstą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczka.
Krem z dodatkiem mleka zjadamy w ciągu tygodnia.

Inspiracja: Jadlonomia

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konstancja

Juz sie balam;) Gratuluje motywacji do zrobienia! I polecam sie na przyszlosc:) Pozdrawiam!

Anonimowy

Witam, jak zobaczyłam, że to jest z daktyli to sobie pomyślałam fuj to musi być wstrętne ale zrobiłam i jest pyszneeee!!!! Wszystkim smakuje i do tego jeszcze dużo zdrowsze 🙂 Dziękuję za przepis 🙂