SKŁADNIKI:  (ok 15 porcji po 60 g )        1 porcja = ok 293 kcal

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego


WYKONANIE:

1. W malakserze ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę.
2. Do jajecznej masy powoli wlewać strużką olej.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z szklanką wody. Dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą malaksera na najniższych obrotach do uzyskania kremowej masy.
4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej porcji dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
5. Tortownicę  ( 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. 
6. Nakładać na środek tortownicy na przemiennie 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego ciasta, aż do wyczerpania masy.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min, do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i wyjąć z blaszki, ewent. posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

INSTRUKCJA – krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany
Jajo kurze (całe) 358 250 31.4 23.78 0
Mąka pszenna 1195 360 39.6 8.28 226.8
Olej 1901 215 0 215 0
Cukier 772 200 0 0 200
Cukier waniliowy 32 8 0 0 7.84
Kakao (proszek) 134 30 5.46 6.51 15.18
Proszek do pieczenia 4 8 0.11 0.02 0.88
Podsumowanie: 4396 1071 g 76.57 g 253.58 g 450.7 g

Podobne wpisy

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments